Fanö A till Ö
A
293 st. Föreningen sträcker sig längs Sorögatan 29-117.
Uthyrningar i andra hand är endast tillåtna efter godkännande av styrelsen. Skriftlig ansökan krävs. Hämta en ansökningsblankett på länken nedan och skriv ut. Fyll i blanketten och lämna in den till styrelsen ( i träfflokalens brevlåda på Sorögatan 45). Styrelsen kommer därefter bl.a. att göra kreditupplysning på 2:a-handshyresgästen. Först efter godkänd ansökan får lägenheten börja hyras ut.
Klicka här för ansökningsblankett .
B
Vid renovering av badrum står föreningen för en ny golvbrunn och ballofixer (vattenavstängningsventiler). Kontakta styrelsen för mer information eller läs Fanös Information om badrumsrenovering.
När du renoverar ditt badrum är det viktigt att arbetet görs av en entreprenör med behörighet för våtrum. Du ska efter avslutat jobb få ett papper på utfört arbete som är din garanti för att du inte ska få problem med läckage och fukt. Skulle fuktskada uppstå, kommer föreningen stå för upprivning och torkning – men alla övriga kostnader för återställande av kök/badrum får bostadsrättsinnehavaren själv stå för. Därför är det också viktigt att ha bostadsrättstillägg på sin hemförsäkring.
I samband med badrumsrenoveringen står föreningen för kostnaden för byte av golvbrunn och ballofixer (vattenavstängningsventiler) om sådant helt saknas upp till en summa på maximalt 8000 SEK inkl. moms. Föreningen står inte för kostnaden om det gäller flyttning eller byte av ballofixer för att befintliga inte fungerar.
Ändring av varm- och kallvattenrör till kök från badrum om rören går via zon 1 i badrummet max 4700 kr inkl moms.
Föreningen har ett förråd i Sorögatan 29 där du kan förvara dina bildäck. From 1/1 2015 är detta kostnadsfritt. Däckförådets ordinarie öppettider (vår & höst i samband med däckskifte) annonseras i Fanö Nytt. Tillträde till däckförrådet vid annat tillfälle kostar 200 kr per gång och betalas med kontanter eller Swish. Bokas genom dack@fano.se.
Blomlådor får inte hängas utanför balkongräcket, pga säkerhetsskäl. Om de faller ner kan allvarlig skada uppstå på både människor, djur och egendom.
På grund av risken för krossade rutor och andra olyckliga skador så är det inte tillåtet med bollspel på föreningens ytor. Istället så hänvisas sådan aktivitet till Kvarnbackaskolans skolgård eller Kvarnbacka bollplan.
Man ska undvika att köra inne på området om det inte är absolut nödvändigt. Finns behovet så låses bommarna upp med en standard bomnyckel. Dessa går att köpa relativt billigt i välsorterade låsbutiker, t ex i Kista galleria.
Det är ett krav att alla har minst en brandvarnare installerad i lägenheten. Har man flera våningar bör brandvarnare finnas på alla våningsplan, men minst på översta våningen. Varm brandrök stiger uppåt.
I en mindre lägenhet placeras brandvarnaren lämpligen utanför sovrummet. I en större lägenhet kan man dessutom placera ytterligare en i hallen (kan då även reagera på rök från trapphuset).
Det finns olika typer av brandvarnare. En joniserande brandvarnare reagerar på hastiga eldsvådor som plötsligt flammar upp. En optisk brandvarnare reagerar på pyrande bränder som kan ta mycket längre tid innan de blossar upp.
En brandvarnare av varje sort, eller en med kombinerad jonisk och optisk detektering rekommenderas. Vissa typer av brandvarnare kan man också koppla ihop, så att om en larmar, larmar alla på en gång. Det kan vara praktiskt om man har brandvarnare på flera våningsplan. Ha som rutin att byta batteri i samtliga brandvarnare den 1:a advent varje år.
Bahnhof levererar internet till alla hushåll med en hastighet på 1000 Mbit upp- och nedströms. Detta ingår i månadsavgiften. Det går även att beställa IP-TV och IP-telefoni som man får bekosta själv. Kontakta Bahnhof för utbud, priser och beställning.
C
Inom vår förening finns ett antal cykelbodar där man kan förvara sin cykel. From den 1/7 2014 är detta kostnadsfritt. Dock finns det en depositionsavgift på nyckeln till förrådet på 500 sek. Denna kostnad faktureras via HSB. Lämnar du tillbaka nyckeln till styrelsen får du tillbaka depositionen. För att få tillgång till cykelbodarna, skicka ett e-post till cykel@fano.se.
E
Föreningen har ett gemensamt elavtal hos Ellevio (elnätsägare) samt Luleå Energi (elhandelsbolag). Varje hushåll betalar för sin förbrukning som faktureras via samma avi som månadsavgiften. Eftersom avierna skickas ut kvartalsvis så blir det en fördröjning, men man betalar en månad i taget. Det finns en app för att följa sin elförbrukning, den heter Boendeappen Avy och kan användas av den som står skriven på adressen. Använd QR-koderna nedan för att hitta rätt app.
Följ din elförbrukning med boendeappen avy använd QR koden för att ladda ner till din telefon.
F
Vårt alldeles egna informationsblad. Kommer ut en gång i månaden, utom i juli. Har du missat något nummer? I arkivet finner du alla Fanö Nytt från 2016 fram till idag.
Nordstaden Stockholm har hand om fastighetsskötseln i vår förening. Felanmälan via telefon: 08-587 801 00 – Felanmälan kan göras dygnet runt.
Via internet: Felanmälan
Se även anslag i trapphusen.
Varje månad avsätts en summa till lägenhetens inre fond. Vill du göra ett uttag från fonden, ladda ner blanketten och skriv ut. Fyll i blanketten och skicka den till HSB Stockholm. Adressen finns på blanketten som återfinns på sidan dokument.
Fanö bostadsrättsförening har en fritidskommitté som jobbar med att ordna gårdsfester samt ordnar fika vid vår- och höststädning. Andra aktiviteter har även förekommit.
Fyrverkerier får inte avfyras inom Fanös område.
HSB Servicecenter hanterar vår lägenhetsadministration, dvs överlåtelser och pantförskrivningar, samt uthyrning av parkeringsplatser och garage. De nås via 010-442 11 00, öppet måndag-fredag 8:00-16:30.
G
Det finns två garage för boende i Fanö, vid Sorögatan 67 och 95, där man kan hyra plats. På platsen får endast bilen förvaras, ej skräp, bildäck, bensin, kemikalier eller dylikt på grund av brandrisken. Se till att garageporten alltid stängs och att dörrarna går i lås så minimeras stöldrisken.
Kontakta HSB Servicecenter för anmälan till placering i kö, telefon 010-442 11 00.
Numera öppnas garaget med samma svarta plupp som du öppnar porten med.Har du en garageplats men har inte access dit? Skicka ett mail till styrelsen med lägenhetsnummer och namn så lägger vi in access på den tagg du använder till trapphusporten.
Om du har en vanlig nyckel till garaget kan du kontakta HSB Servicecenter och lämna tillbaka den, så får du tillbaka din deposition.
Grundregeln är att man ska se till att rök och os inte stör grannarna. Ur brandsynpunkt beror typen av grill som är godkänd inom Fanö på vilken typ av lägenhet du bor i:
- Lägenhet med balkong, oavsett våning: Endast grillning med el-grill är tillåtet.
- Lägenhet med uteplats / radhuslägenhet: Grillning är tillåten med el-grill alternativt kol/brikett- eller gasolgrill om den är på ben eller stativ och placeras minst 5 meter från husväggen.
Obs, en engångsgrill är inte tillåten, då den är direkt olämplig att placera direkt på gräsmattan (även med den ev. tillhörande lilla ställningen) pga brandfaran.
Ha en hink vatten eller vattenslang i beredskap om olyckan skulle vara framme. Har du el-grill, se till att bryta strömmen innan du använder vatten för att undvika livsfarliga stötar! Hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap finns mer information om grillning, likaså på Stockholms kommuns hemsida, som utfärdar eldningsförbud. För gasolgrillar gäller att max två flaskor (en i drift och en i reserv) á 5 liter gasol får förvaras i lägenheten eller på inglasad balkong. För icke inglasad balkong, gäller max två flaskor á 30 liter. Gasolflaskor får aldrig förvaras på vind, i källare eller i garage.
H
Även om du anser att du har bra kontroll på din hund så kan en okopplad hund skapa obehag för andra. Enligt Stockholm stads Allmänna ordningsföreskrifter så ska hundar hållas kopplade på offentlig plats (gäller även inom vårt område).
Vidare så är det inte tillåtet att rasta sin hund på föreningens gräsmattor. Det är inte så trevligt när t ex barn springer barfota och trampar i rester från hundens toabesök.
Två gånger per år anordnar föreningen gårdsstädning. Det är trevligt om så många som möjligt hjälper till med detta. Sopning, skräpplockning och ommålning är några av de uppgifter som kan behöva utföras. Att delta i detta är också ett väldigt bra sätt att lära känna sina grannar. Efter uträttat arbete bjuder föreningen på fika.
I
Varje lägenhet i föreningen är försedd med ett bredbandsuttag. I månadsavgiften för din lägenhet så ingår en bredbandsuppkoppling med (1000/1000) megabit per sekund via Bahnhof.
Hastigheterna 1000/1000 är dock teoretiska hastigheter. På www.bredbandskollen.se har stiftelsen .SE, PTS och Konsumentverket en webbaserad testsida där man kan mäta hastigheten på sin uppkoppling.
Läs mer på https://se.fano.se/bahnhof/
K
Köksfläkten/spiskåpan ovanför din spis räknas som en del av ventilationen och får inte bytas av den boende.
M
L
Våra trapphus rengörs regelbundet av en städfirma. Vid eventuella synpunkter på städningen, vänd dig till styrelsen skriftligen.
I övre hörnet av din ytterdörr hittar du ditt lägenhetsnummer. Detta nummer är bra att hålla i minnet och är även det nummer du använder då du ska boka tid i någon av tvättstugorna eller vid felanmälan till HSB.
N
Till varje lägenhet ska det finnas, förutom nycklar till själva dörren, tre st svarta ”taggar”, som regel numrerade, samt en röd tagg. De svarta går till porten till trapphuset och eventuellt garage. Den röda går till tvättstugan samt dess bokningstavla. Om du tappar bort en tagg så kan den spärras samt en ny beställas till en kostnad runt 200 kr. Skicka ett mail med namn och lägenhetsnummer till styrelsen så tillverkas en ny tagg som skickas ut med en faktura till lägenheten.
P
Om du vill montera en parabolantenn måste du först kontakta styrelsen och få det godkänt. Parabolantenner får under inga omständigheter placeras utanför balkongräcket eller den egna uteplatsen. Ej heller fästas i fasad eller träbodar, av säkerhetsskäl. Ansökan här från hemsidan och lämnas i träfflokalens brevlåda på Sorögatan 45. Vid dokument återfinns regler och ansökan för parabol.
Fanö har ett antal parkeringsplatser längs Sorögatan som de boende kan hyra. Kontakta HSB Servicecenter för anmälan till placering i kö, telefon 010-442 11 00. Vänligen se Ordningsregler för parkeringsplatser.
P-plats
Gästparkering finns vid Sorögatan 29, mellan husen 67 & 95, samt vid 117. Kostnad f.n. 12 kr/h med ett tak på 60 för ett dygn plus app avgift. Vänligen blockera inte garageutfarterna!
Parkeringsförbud
Vänligen observera att det längs hela Sorögatan råder parkeringsförbud. Man får inte heller parkera på någon av vändplanerna vid Fyngatan och Sorögatans slut. Parkera inte heller framför bommarna, du kan hindra räddningstjänst från att komma in på gårdarna. Parkeringsförbud innebär att man inte får parkera sin bil, men man får stanna till för att lasta eller lasta ur, både personer och varor, i max 10 minuter. Vänligen blockera inte parkerings- eller garageutfarter och skym inte heller sikten i sidled.
Det finns ingen portkod till trapphusen. Det går endast att komma in med nyckel
eller tagg.
Det går att programmera in en tillfällig kod om man exempelvis väntar besök.
Gör enligt nedan för att programmera in en tillfällig kod:
- Använd din tagg och blippa på knappsatsen
- Tryck * + din önskade kod + *
- Koden funkar nu i två timmar.
Om du vill avaktivera koden så blippar du igen och trycker * 0 *.
Den tillfälliga koden slutar nu fungera.
R
Se viktig information rörande renovering under: Dokument.
S
Om du köper ny spis så ska den vara för 3-fas (400V/16A) och med stickkontakt. Kontakten ser ut som en vanlig jordad stickkontakt, fast något större och med fler stift (4 runda & 1 platt). För att vara helt säker, drag fram spisen och titta bakom, det kan vara så att tidigare bostadsrättsinnehavare har bytt spis och då anslutit spisen med fast installation. Kom ihåg att be butiken ta tillbaka den gamla spisen, eller så får du själv frakta den till tippen. Du får inte lämna spisar i föreningens elbod.
För närvarande har föreningen inget avtal om störningsjour. Önskar ni rapportera en störning så görs detta direkt till styrelsen per e-post styrelsen@fano.se. Vid brott eller bråk i lägenheter kontakta alltid polisen.
T
I trapphusen får av brandsäkerhetsskäl inga föremål förvaras.
Cyklar kan ställas i cykelställen utanför porten, alternativt kan man hyra ett cykelförråd. Barnvagnar kan förvaras i barnvagnsutrymmena.
För att inte hindra städning får man inte heller ha en egen dörrmatta eller skor utanför lägenhetsdörren. Blommor i fönstren gör det hemtrevligt om de sköts ordentligt (vattnas och ev. torkade blad och blommor avlägsnas). Större blomkrukor på golven är inte tillåtet då de kan hindra en ev. evakuering vid t.ex. brand.
Om du renoverar och transporterar skräp eller annat avfall, täck gärna över entrémattan vid porten med plast eller papper så underlättar du städningen avsevärt.
Läs mer om tvättstugorna här.
U
Följande regler gäller för er som har uteplatser: Rabatten får vara max 120 cm, räknat från förrådets bakkant. Om du vill ha staket bör det vara liknande din grannes för enhetlighetens skull, dock ej högre än 100 cm. Staketet monterar du i förrådsbodens bakkant. Den boende ansvarar för att området är välvårdat.
Y
Om man byter ut sin dörr till en säkerhetsdörr är det viktigt att man inte byter till en med avvikande färg. Färgkoden för ytterdörrar i vår förening är NCS 7020-Y80 R eller RAL 8016 beroende på vilket färgsystem som finns att tillgå. Färgsättningen inom Fanö är inget som vi själva eller styrelsen bestämmer över utan vi är skyldiga att följa de direktiv som togs fram när husen byggdes.
Ö
Köparen alltid har undersökningsskyldighet och ett ansvar att säkerställa att lägenheten uppfyller de krav som föreningen ställer på bostadsrätten samt att inga ombyggnationer har genomförts som strider mot stadgarna och svensk norm. Styrelsen rekommenderar att man anlitar en oberoende besiktningsman.